Úvodem o mně...

Ahoj, jmenuji se Péťa a někdo mi říká Kory. :)

Vystudovala jsem pedagogickou vysokou školu a od jakživa pracuji s dětmi. Nic jiného asi ani neumím, což mě vlastně přivedlo k myšlence, jestli není čas se naučit něco nového.

Je mi 30 let, což je dle mě ideální věk začít konečně dělat to, co mě bude skutečně naplňovat.


Nějaké kariérní plány do života mám, jen to chce spoustu práce, času a také peněz. Tyto plány si budu muset asi ještě na chvíli schovat do krabičky a zatím se vydat alespoň napříč svému koníčku a tím je pečení ♥


Můj příběh...

Můj cukrářský příběh se píše od roku 2021, tedy poměrně krátce.
Pečení mě bavilo vždy, ale nikdy jsem mu nevěnovala moc času. Až do doby, kdy jsem navštívila svou kamarádku a po cestě se stavila v naší místní kavárně pro zákusek ke kávě. Vybrala jsem čtyři takové mrňavé, zelené a docela drahé potvůrky jménem makronky, nechala si je zabalit a vyrazila jsem na cestu. Chuť makronek mě nijak neoslovila, spíš jsem nechápala, co je na takovém malém zákusku tak drahé, a v tom mě kamarádka upozornila, že to není jen tak nějaký piškot, ale že je jeho příprava poměrně "vyšší dívčí" a ne každý si na to troufne.
V tom momentě jsem si řekla, že to musím vyzkoušet a hned druhý den jsem se pustila do pečení těchto dezertíků.  

Mé první makronky

Mé první makronky rozhodně nevypadaly takto. Z daleka nepřipomínaly kulatý tvar, byly to šišky různých velikostí, poloduté, místy trochu více připečené, místy nedopečené, celé to bylo hodně pofidérní. 

Ale víte co? Já z nich měla i tak obrovskou radost. Protože po naplnění chutnaly dobře! Chválily mi je kamarádky, které se v makronkách vyznaly, a to pro mě byla vážně pochvala. Já sama totiž netušila, jak mají tyhle francouzské pusinky chutnat. 

Začala jsem tedy postupně ladit všechny detaily, koupila jsem si správné plechy, správné pečící podložky, kvalitní mandlovou mouku, kvalitní potravinářské barvy, začala jsem o nich číst články v češtině i angličtině, přidala jsem se do velké facebookové skupiny, kde si tzv. "makronkářky" navzájem radí a nakonec jsem těmto potvůrkám přišla na kloub. 


Pekla jsem je pořád, dávala jsem ochutnávat všem a ladila příchutě, které jsou mezi přáteli oblíbené. Mé makronky se staly mezi známými velmi oblíbené, čím jsem se utvrdila v tom, že jsem se je asi už skutečně naučila péct takové, jaké mají být. Sestavila jsem si nabídku mnoha příchutí, a když jsem si byla jista, že jsou makronky připravené jít do světa, nabídla jsem spolupráci místní kavárně, pro kterou jsem je začala péct. 

Pár měsíců jsem pekla pouze makronky, ale pak mi bylo nabídnuto, zda bych nechtěla dodávat do této kavárny i dorty. Pro mě to byla výzva, což já mám ráda, a tak jsem začala péct i dorty. 

Tím se můj okruh znalostí ve světě cukrařiny začal rychlostí blesku rozvíjet. Začala jsem se více vzdělávat v tom, jak správně připravovat těsta, krémy, jak zdobit, vyrábět dekorace, moje kuchyň se začala vybavovat o různé ráfky, formy, zdobící špičky, zdobení, apod. Musela jsem si koupit novou komodu do kuchyně, abych to měla kam dát. 

Jenže čas je neúprosný a ke svému zaměstnání takhle péct nebylo jednoduché, tedy jsem se toho musela zase vzdát a zase zůstat u pečení pro přátelé a známé. 

Nyní jsem ale ve fázi, že bych se opět ráda vydala na cestu plnou korpusů, krémů, těst, tvoření, inspirace a téhle sladké zábavy. Rozhodla jsem se přihlásit do kvalifikačního cukrářského kurzu, díky kterému získám cukrářské vzdělání a budu si moci zřídit živnost. 

Jaké mám vize do budoucnosti? Nejspíš nabízet své výrobky lidem, kteří o ně mají zájem. Tvořit, mít fantastické dorty, třeba i doplňovat místní kavárny, těžko říct, ale určitě má cesta v tomto oboru teprve začala. :-) 



Kurz makronek

Má první získaná zkušenost od opravdového profesionála byla v květnu 2022, kdy jsem absolvovala kurz pečení makronek italskou metodou pod vedením Míši Landové. Zjistila jsem, že o makronkách stále nevím vše, a i když od kurzu uběhl již skoro rok, stále je na mých makronkách co ladit a jistě to nebyl můj poslední makronkový kurz. 


Konkurz do Peče celá země

Jelikož jsem žena činu a přijímám všechny výzvy, zúčastnila jsem se v září roku 2022 konkurzu do pořadu Peče celá země. Ačkoliv jsem si byla na 99,9% jista, že mě ostatní cukrářky převálcují a že nemám šanci, stejně ve mě byla ta jedna setinka naděje, která mě donutila upéct dort od Heleny Fléglové z knihy HF Masterclass EXOTIC a vyzkoušet si to. Už od první chvíle jsem věděla, že se není čeho bát, u poroty byla opět Míša Landová, která byla moc příjemná, a tak vlastně celý konkurz probíhal spíše přátelsky. 

Vzhledem k tomu, jaké výrobky nosily ostatní cukrářky, ihned jsem věděla, že na postup nemám šanci. A to hlavně z toho důvodu, že porotě nestačil jen "chutný a hezky vypadající dort", ale hlavně požadovala jakési tvůrčí umění, dovednost vytvarovávat ozdoby, tvořit figurky a jiné kreativní dorty a to v té době ještě nebylo úplně v mé dosavadní praxi. 

Toho, že jsem konkurz zkusila, absolutně nelituji, protože jsem si opět zkusila vystavit se nějaké formě nátlaku a stresu a zjistila jsem, že to zvládám a třeba to příště vyjde :)