Makronky, odkud se vzaly?

Ještě před pár lety nebyly tyto francouzské pusinky v naší republice tolik známé. Dnes se ale prodávají téměř na každém rohu a ve spoustě různých příchutí. Odkud se vlastně vzaly a jak složitá je jejich výroba?

Ačkoliv je spojujeme s Francií, původem pocházejí makronky z Itálie. První zmínky o nich pocházejí již z 9. století , kde je prodávali mniši. Do Francie je dostala okolo 16. století Italka Kateřina Medicejská, Ale až v 19. století se začaly prázdné mandlové skořápky ochucovat, například marmeládami, likérem nebo kořením. 

Macarons, česky makronky, jsou slaďoučký dezert, jehož základem je mandlová mouka, bílky a cukr. Těsto je velmi podobné sněhovým pusinkám, ale díky přidání mandlové mouky jsou křehčí, jemnější a je v nich cítit jemná chuť mandlí. Jelikož se mandlová mouka řadí mezi bezlepkové mouky, mohou si tuto lahůdku dopřát i celiaci.

Výroba makronek může být oříšek a je třeba velmi precizně dodržovat postup, aby se povedly. Ale ani správné dodržování postupu není základem úspěchu. 


Klasické makronky

Klasická makronka má rozměr 4-5cm. Základem je kulatá skořápka, která se dá dále zdobit. 

Nabídka zdobení:

  • ručně malované makronky
  • polomáčené v čokoládě 
  • potisk fondánovým listem 

Ručně malované makronky se malují přírodními potravinářskými barvami. Mezi mé oblíbené patří tekutá barva Edibleart, která obsahuje směs 100% jedlých ingrediencí. Mé malířské schopnosti jsou však limitované, proto máte-li specifické požadavky, doporučuji tisk fondánového listu. 

Polomáčené makronky se z části namáčí do čokolády. Buď kvůli vybrané příchuti (banán v čokoládě, ferrero rocher...) a nebo pro design - pokud si budete přát na makronku přidat třeba marshmallow nebo preclík. 

Potisk fondánovým listem se využívá, chcete-li na makronky přidat nějakou konkrétní postavu, zvířátko či logo (např. firemní). Fondánový list má 24 ks obrázků, tedy lze objednávat od minimálně 24 ks. Tento nátisk se pak přírodním potravinářským lepidlem přilepí k makronce. 


3D makronky

3D makronky bývají o  něco větší, než klasické makronky. Jsou pracnější, na ozdobu se dle typu přidává i fondánové zdobení nebo marcipán. 


XXL makronky 

XXL makronky nebo také maxi makronky mají průměr cca 7cm. Jsou specifické tím, že se prokládají čerstvým ovocem. Díky své velikosti obsahují velké množství krému a stanou se tak plnohodnotným zákuskem. 


Makronková lízátka

Makronková lízátka jsou klasické makronky o rozměru 5-6 cm máčené v čokoládové polevě a zdobené například sušeným ovocem, cukrovým posypem nebo barevným cukrem. Uvnitř makronky je špachtlička. Tato lízátka se pak mohou zapíchnout například do dortů nebo cupcaků jako ozdoba. 


Makronková kostka 
(Macarons cube)


Makronkový dort neboli makronková kostka slouží k obdarování milovníka makronek jiným způsobem. Do dortu lze zapíchnout svíčku a namixovat ho různými příchutěmi a barvičkami. Skládá se ze tří pater 3x3 makronky. Do tohoto dortu se tedy vejde 27 makronek. 

Lze vyrobit i verzi více 4x4 makronky na patro, tedy bude dort obsahovat 48makronek

Makronkový dort 

Tento dort o průměru cca 20cm vyjde zhruba pro 10 lidí. Tři patra pak pro cca 12-14 lidí. 

Je specifický tím, že je naplněn nejen krémem, ale také spoustou ovoce.
Na dort se dá vložit zápich či různé dekorace, případně i pokreslit.

Makronková věž 

Plánujete velkou oslavu nebo svatbu? Krásnou dekorací do sweet baru je makronková věž, na kterou se vejde až 100 makronek. Tu si můžete navolit dle svých barev. Vratná záloha za stojan je 1 000 Kč.

Náplně makronek

Základem dobré makronky není úplně tak skořápka, ale hlavně příchuť. Ze svých zkušeností jsem zjistila, že i když je makronka trochu přepečená, trochu dutá, šišatá, s velkou nožičkou nebo bez ní, vždy nejvíc záleží na tom, jak dobrá je náplň. 

Mezi nejčastější náplně makronek patří tzv.  ganache.  Ganache je lesklá, hutná hmota z čokolády. Já používám výhradně čokolády Callebaut a nebo Valrhonu. Ganache mohou být různé, ale zpravidla se skládají ze dvou ingrediencí, čokoláda + smetana nebo čokoláda + ovocné pyré. Dále se dodávají různé likéry, ochucovací pasty, koření apod. 

Tento typ náplně mám nejraději a jiné ani nedělám. Některé makronkářky dělají náplně např. z mascarpone, mascarpone je ale vlhké a makronku velmi rychle rozmočí, tedy moc dlouho nevydrží. Jiné zase pracují rády s máslovými náplněmi. Ty také nepatří mezi mé oblíbené, ale např. náplň vaječný likér, kterou dělám, je také z másla, ale tam mi to nevadí, protože podstatnou část tam tvoří i salko a vaječný likér, tedy chuť másla se ztrácí. 

Typy náplní

Klasické makronky
Klasické makronky

Klasické náplně

základem klasických náplní je čokoláda + smetana + dochucovadla (pouze v případě malinové hořké čokolády se přidává místo smetany malinové pyré)

  • 100% vanilka
  • mléčná čokoláda
  • hořká čokoláda
  • malinová hořká čokoláda
  • pistácie
  • slaný karamel
  • jablka v karamelu
  • cappuccino 
  • perníček 


Ovocné náplně

základem ovocné náplně je bílá nebo ruby čokoláda + ovocné pyré či šťáva z ovoce

  • malinová
  • borůvková
  • ostružinová
  • mangová
  • jahodová
  • ruby čokoláda s limetkou
  • citrusová
  • passion fruit 

Speciální náplně

  • ferrero rocher
  • raffaelo 
  • oreo
  • lotus
  • banán v čokoládě
  • kinder čokoláda
  • mojito (lze i virgin)
  • piňa colada (lze i virgin)
  • aperol spritz (lze i virgin)
  • vaječný likér